Avanza ISK

Avanza är ett mycket populärt val för ISK och det är inte svårt att förstå varför. Här är några exempel på punkter som bidragit till att göra Avanza så omtyckta bland de svenska spararna.

 • Stort och varierat utbud av både aktier och fonder.
 • De egna fonden Avanza Zero tar inte ut någon förvaltningsavgift.
 • Möjlighet att handla courtage-fritt med aktier om du har mindre än 50 000 kronor i ditt ISK.
 • Att öppna ett ISK hos Avanza och komma igång med sitt sparande går snabbt och enkelt, och du kan använda BankID för att bekräfta direkt. Att öppna ett ISK hos Avanza är kostnadsfritt.
 • Om du vill flytta alla dina tillgångar från ditt Avanza ISK till ett ISK hos någon av konkurrenterna tar Avanza inte ut någon flyttavgift. (Däremot kostar det om du bara vill flytta vissa tillgångar.)

Möjlighet att handla courtage-fritt

Avanza erbjuder courtage-fri aktiehandel så länge du har mindre än 50 000 kronor i ditt konto. En perfekt lösning för småspararen som vill komma igång utan att några pengar försvinner iväg på courtage.

Cortage – välj det som passar dig bäst

Det finns fyra olika courtageklasser hos Avanza ISK, så att man kan välja den som passar bäst.

 • Courtageklass Mini. Passar bäst när man gör transaktioner som understiger 15 000 kronor. Du betalar 0,25% i courtage, dock minst 1 krona per transaktion.
 • Courtageklass Small. Passar bäst för transaktioner i spannet 15 000 kr – 45 999 kr. Du betalar 0,15% i courtage, dock minst 39 kronor per transaktion.
 • Courtageklass Medium. Passar bäst för transaktioner i spannet 46 000 kr – 143 499 kr. Du betalar 0,069% i courtage, dock minst 69 kronor per transaktion.
 • Courtageklass Fast. Passar bäst för transaktioner som överstiger 143 499 kr. Du betalar inte något procentuellt courtage, utan det kostar alltid 99 kronor per transaktion oavsett hur stort beloppet är.

Att handla med värdepapper hos Avanza ISK

Avanza ISK ger dig tillgång till ett mycket stort utbud av värdepapper att handla med, huvudsakligen aktier, fondandelar och exchange traded funds (ETF), men även en del annat.

Aktier

Utbudet av aktier är mycket stort och varierat.

Du kan inte bara handla med aktier som är noterade på Nasdaq Nordic (Stockholmsbörsen), utan även sådana som handlas på vissa svenska marknadsplatser (som inte är börser), inklusive välkända Aktietorget. Via ditt Avanza ISK får du också tillgång till en stor samling utländska aktiebörser.

Fonder

I skrivande stund har man tillgång till circa 1 300 fonder hos Avanza ISK, vilket gör dem mycket konkurrenskraftiga på ISK-marknaden. Vissa av dessa fonder sköts av Avanza, medan andra är oberoende.

Två exempel på populära fonder som sköts av Avanza är Avanza Zero och Avanza Global. Avanza Zero är en fond som inte tar ut några förvaltningsavgifter.

Andra värdepapper

En majoritet av utbudet utgörs av aktier och vanliga fonder, men hos Avanza finns även en del annat och det går att handla med strukturerade värdepapper om man så önskar.

Kryptovaluta

Det går inte att köpa, sälja eller förvara kryptovaluta i ditt ISK hos Avanza. Däremot kan du handla med Bitcoin XBT certifikat och Ethereum XBT certifikat och därigenom få exponering utan att faktiskt äga någon av dessa kryptovalutor.

Frågor & Svar om Avanza ISK

Omfattas pengar i mitt Avanza ISK av den statliga insättningsgarantin?

Ja. De pengar du förvarar i ditt ISK hos Avanza omfattas av den staliga insättningsgarantin, precis som om du haft dem på ett bankkonto i en vanlig svensk bank.

Från den 1 januari 2021 går den övre gränsen för garantin vid 1 050 000 kronor per person och institut.

Omfattas mitt Avanza ISK av det statliga investerarskyddet?

Ja, det statliga investerarskyddet omfattar Avanza ISK. Detta skydd träder in om pengarna förloras på grund av att den finansiella institutionen själv går i konkurs. (Det skyddar alltså inte mot några andra förluster.)

I skrivande stund ligger den övre gränsen för investerarskyddet på 250 000 kronor.

Får jag ränta på kontanter som förvaras i mitt Avanza ISK?

Nej, förnärvande betalas inte någon ränta för livkvida medel som förvaras i ett ISK. Det beror på det låga ränteläget i Sverige och är inte unikt för Avanza.

Ett ISK är på det stora hela inte en optimal plats för långsiktig förvaring av betydande belopp kontanter.

Läs mer om att ha oinvesterade pengar på ditt isk konto här.

Hur ofta får jag göra utttag från mitt ISK hos Avanza?

Det finns inte någon begränsning för hur ofta du får göra uttag.

Du har också möjlighet att när som helst lägga säljorder för samtliga värdepapper i ditt ISK, och sedan ta ut pengarna när tillgångarna sålts. Varken pengar eller värdepapper är på något vis låsta när de ligger i ditt ISK.

Kan jag ha flera ISK hos Avanza?

Ja, du kan ha flera separata ISK hos Avanza om du vill. Det kan till exempel vara praktiskt att hålla isär olika typer av sparande.

Kan jag flytta tillgångar från ett annat ISK till mitt Avanza ISK?

Avanza lägger inga käppar i hjulen om du vill flytta tillgångar från ett ISK hos någon annan till ditt ISK hos Avanza, och de tar inte ut någon avgift för denna service. Däremot kan det hända att tillhandahållaren som du flyttar dina tillgångar ifrån tar ut en avgift eller inte tillåter flytt, så kolla upp detta i förväg. Många tillhandahållare låter dig flytta gratis om du flyttar samtliga tillgångar från ett ISK, men tar ut en avgift om du bara vill flytta vissa.

Du kan läsa mer om hur mycket det kostar att flytta ditt ISK från olika banker här.

Vad kostar det att flytta från Avanza ISK?

 • Om du vill flytta hela ditt ISK från Avanza tar Avanza inte ut någon avgift för detta.
 • Om du vill flytta enskilda värdepapper från ditt Avanza ISK till något annat ISK kostar detta 39 kronor per värdepappersslag, dock finns det ett tak på 399 kronor som hindrar flyttkostnaden från att skena iväg.

Hur beskattas tillgångar i mitt Avanza ISK?

Ett ISK hos Avanza beskattas som alla andra ISK.

Du kan läsa mer om detta på vår sida om  ISK beskattning.