Ta ut pengar från ISK

När får jag ta ut pengar från mitt ISK?

ISK är inte ett låst sparande. Finns det pengar i ditt ISK kan du ta ut dem när som helst. Du kan ta ut hela beloppet eller bara ett mindre belopp – det är upp till dig.

Tar banken ut någon uttagsavgift när jag tar ut pengar ur mitt ISK?

Alla banker och andra tillhandahållare av ISK som vi har kontrollerat låter dig göra kostnadsfria överföringar av pengar från ditt ISK till ditt bankkonto i internetbanken.

Som alltid är det en bra idé att dubbelkolla vad som gäller hos just den tillhandahållare du är intresserad av att skaffa ISK hos, så att du vet säkert vad som gäller för uttag hos just den tillhandahållaren.

Måste jag betala skatt på pengarna jag tar ut från mitt ISK?

Nej. ISK skapades för att beskattningen av privatpersoners sparande i värdepapper, till exempel aktier och fonder, skulle bli så enkel som möjligt för individen. När du sparar i ett ISK beskattas du årligen på innehavet. Om du till exempel tar ut 10 000 kronor från ditt ISK innebär detta alltså inte att du plötsligt måste ta upp ett uttag på 10 000 kronor i deklarationen och betala skatt på det.

Är det bra att spara pengar i mitt ISK?

ISK kan vara en mycket bra lösning för den som vill spara i aktier, fonder och vissa andra värdepapper – däremot rekommenderar vi inte att du använder ditt ISK för långtidsförvaring av pengar.

  • På grund av det låga ränteläget i Sverige finns det i skrivande stund inte någon tillhandahållare av ISK som betalar ut ränta på pengar som förvaras i ett ISK.
  • Ditt ISK beskattas baserat på värdet av allt som ligger i ditt ISK, vilket innebär att du betalar onödigt mycket i skatt om dina pengar ligger i ditt ISK istället för att sitta på ett vanligt bankkonto. Med ett ISK beskattas du alltså inte på realiserade vinster eller på värdeökningar, utan det är själva värdet på tillgångarna som ligger till grund för beskattningen. Därför är det dumt att förvara pengar i sitt ISK om man inte planerar att investera dem i värdepapper snart.

Du kan läsa mer om beskattning av ISK här.

Om du har pengar sittandes i ditt ISK bör du alltså leta upp en annan förvaringsform som är mer gynnsam för dig, såvida du inte räknar med att snart behöva pengarna i ditt ISK för att kunna köpa värdepapper. Om du tror att börsen är på väg ned och därför inte vill investera i aktier eller fonder kan räntebärande papper vara ett intressant alternativ.

Strategiska uttag för att slippa skatt

När du ska beskattas på ditt ISK är det värdet på tillgångarna den 1 januari, 1 april, 1 juli och 1 oktober som ligger till grund för beräkningen av skatten. Vissa sparare gör därför strategiska uttag av kontanter för att säkerställa att det inte ligger några kontanter i deras ISK under just dessa dagar.