SEB ISK

SEB har absolut inte dåliga villkor för sitt ISK, men det finns många uppstickare på marknaden som är mer nischade och därför kan konkurrera hårt med SEB på olika enskilda punkter. Det finns till exempel en konkurrent som erbjuder courtage-fri handel så länge man inte har mycket pengar i sitt ISK (bra lösning för småspararen), det finns en konkurrent som erbjuder extra låga fondförvaltningsavgifter (perfekt för den som vill inrikta sig på att investera i aktivt förvaltade fonder), det finns konkurrenter där man kan skaffa sig exponering mot kryptovalutor (utan att äga valutan i fråga), och så vidare. Har man någon slags specialiserad plan för sitt sparande kan det därför vara en bra idé att se om det finns någon konkurrent som passar den bättre. SEB har inriktat sig på att vara mer välrundade.

En punkt där SEB dock överglänser många av konkurrenterna är att denna gamla anrika bank fortfarande låter dig besöka ett fysiskt kontor och prata med en rådgivare öga mot öga om du så önskar. (Under normala omständigheter, se särskilda villkor för pandemi.)

Att öpnna ett ISK hos SEB går snabbt och enkelt, och det är kostnadsfritt. Plattformen är väldesignad och enkel att navigera sig runt på.

Courtage

SEB tar ut ett ganska lågt courtage jämfört med de flesta andra storbanker, men det finns nya nätmäklare som är ännu billigare.

Att handla med värdepapper i ditt SEB ISK

Aktier

Med ett ISK hos SEB får du möjlighet att handla med ett stort och varierat utbud av aktier, både svenska och utländska. Här hittar du till exempel aktier som handlas på Stockholmsbörsen, Aktietorget och Nasdaq.

Fonder

SEB tillgängliggör ett rejält utbud av fonder för den som har ett ISK hos dem.

Andra värdepapper

Förutom aktier och vanliga fondandelar finns det hos SEB vissa strukturerade värdepapper att handla med.

Kryptovaluta

Det går inte att köpa, sälja eller förvara kryptovaluta i ditt ISK hos SEB.

Frågor & Svar om SEB ISK

Gäller den statliga insättningsgarantin?

Ja, de pengar du förvarar i ditt ISK hos SEB omfattas av den staliga insättningsgarantin.

Från den 1 januari 2021 går den övre gränsen för garantin vid 1 050 000 kronor per person och institut.

Omfattas SEB ISK av det statliga investerarskyddet?

Ja, det statliga investerarskyddet omfattar SEB ISK. Detta skydd träder in om pengarna förloras på grund av att den finansiella institutionen själv går i konkurs och det skyddar alltså inte mot några andra förluster.

I skrivande stund ligger den övre gränsen för investerarskyddet på 250 000 kronor.

Kan jag öppna och använda flera ISK hos SEB?

Ja, du kan ha många ISK samtidigt hos SEB om du så föredrar. Du kan till exempel öppna ett ISK för varje sparmål du har.

Får jag ränta på mina pengar i mitt SEB ISK?

Nej, du får inte ränta på likvida medel som du förvarar i ditt ISK hos SEB. Detta är inte unikt för SEB utan beror på det låga ränteläget i Sverige. Av flera olika anledningar är ett ISK inte optimalt för att långtidsförvara pengar, utan det finns andra lösningar som är mycket bättre.

Hur ofta får jag ta ut pengar från mitt ISK hos SEB?

Så ofta du vill. Det finns inte någon begränsning för hur ofta eller hur mycket du får ta ut, och pengarna är inte låsta under någon viss tidsperiod.

Du kan också närsomhelst ge order om att värdepapper i ditt ISK ska säljas, och sedan ta ut pengarna så snart de dyker upp i kontot.

Kan jag flytta mina tillgångar från ett annat ISK till mitt SEB ISK?

SEB sätter inte några käppar i hjulet för en sådan flytt och tar inte heller ut någon avgift för den servicen. Däremot måste du kolla upp vilka regler som gäller hos tillhandahållaren som du vill flytta tillgångarna från.

Kan jag flytta mina tillgångar från mitt SEB ISK till ett ISK hos någon av konkurrenterna?

Vi väntar på svar från SEB.

Hur beskattas mina tillgångar i mitt ISK hos SEB?

Ett ISK konto hos SEB beskattas som alla andra ISK konton.  Du kan läsa mer om detta på vår sida om ISK beskattning.