Flytta ISK

Du kan inte flytta själva kontot, men det brukar gå att flytta innehållet i ditt ISK från en tillhandahållare till ditt ISK hos en annan tillhandahållare. Har du ett ISK hos Bank A kan du alltså kontakta dem för att få innehållet flyttat till ditt ISK i Bank B.

De exakta reglerna för hur man kan flytta sitt innehåll och vad det eventuellt kostar i flyttavgifter beror på vem du har ditt ISK hos. Detta är en punkt som man bör kolla upp redan innan man öppnar ett ISK, så att man vet vad som gäller om man senare vill flytta hela eller delar av innehavet till ett ISK hos någon annan.

Innan du öppnar ett ISK bör du be om svar på följande frågor:

  • Tillåter ni flytt av tillgångar till annat ISK? Gäller detta samtliga tillgångar, eller är vissa undantagna, t ex vissa fonder eller vissa sorters värdepapper?
  • Vad kostar det att flytta hela innehavet?
  • Vad kostar det att flytta vissa delar av innehavet?

Tänkt dock också på att villkoren alltid kan ändras med tiden.

Hur flyttar man sitt ISK konto?

Du kan inte flytta själva kontot, däremot är det vanligen tillåtet att flytta tillgångarna. Du öppnar alltså ett nytt ISK hos någon av konkurrenterna och flyttar tillgångarna dit.

För att flytten ska genomföras måste du fylla i dokument (pappersdokument eller elektroniska) för att ange vad som ska flyttas och vart. Det brukar inte vara särsilt krångligt att fylla i dessa dokument, och när de väl är inskickade så sköter ISK-företagen om de praktiskta detaljerna kring flytten. Du kan räkna med att tillgångarna dyker upp i ditt nya ISK inom några dagar.

Flyttavgifter (ISK till ISK)

Det är tillåtet för tillhandahållaren att ta ut en avgift för att administrera en flytt av tillgångar från ditt ISK till ett ISK hos någon annan tillhandahållare.

Många (men inte alla!) låter dig dock flytta gratis om du vill flytta samtliga tillgångar i ditt ISK till en annan tillhandahållare. Vill du däremot bara flytta vissa tillgångar kan du räkna med att betala en flyttavgift. Flyttavgiften beräknas vanligen per tillgång, så om du vill flytta aktier utfärdade av tre olika bolag betalar du tre stycken flyttavgifter. Många tillhandahållare tillämpar som tur är ett tak så att totalavgiften för en flytt inte ska kunna bli skyghög.

Flytt från VP-depå till ISK

Om du har värdepapper i en värdepappersdepå kan du ”flytta” dem till ditt ISK, men det kommer att räknas som att du säljer av dina värdepapper i depån och köper nya i ditt ISK. Detta innebär bland annat att reavinstbeskattning kan utlösas.

avanza bank
Avgift:
Ja, Flytt av hela innehavet 0 kr. Flytt av enskilda värdepapper 39 kr/värdepappersslag, max 399 kr.
nordnet bank
Avgift:
Flytt av enskilda värdepapper 49 kr/värdepappersslag, max 490 kr. Gratis att flytta hela kontot.
aktieinvest
Avgift:
Ja. 39 kr/värdepapper, max 390 kr
fondab
Avgift:
500 kr för att flytta hela eller delar av innehavet.
handelsbanken
Avgift:
Tar inte ut någon avgift.
nordea
Avgift:
Nordea tar inte ut någon avgift när du flyttar värdepapper från ditt ISK konto i Nordea.
seb
Avgift:
Information saknas
swedbank
Avgift
Gratis att flytta svenska värdepapper. 500 kr för att flytta utländska aktie
Danske Bank
Avgift:
Nej
länsförsakringar
Avgift:
Nej
skandiabanken
Avgift:
enskilda svenska fonder och värdepapper 49 kr, max 399 kr.
Åkandsbanken
Avgift:
Flytta fond 500 kr
Flytta utländska aktier 500 kr