Handelsbanken ISK

Handelsbanken ISK är inte ett bra val för den som planerar att göra många små affärer, för du betalar alltid minst 99 kronor i courtage per transaktion när du handlar på deras nätplattform. Handelsbanken vänder sig alltså huvudsakligen till sparare som planerar att göra ganska stora och långsiktiga köp, och passar inte så bra för den aktive småspararen som vill kunna öppna och stänga positioner ofta utan att courtagen äter upp hela vinsten.

Plattformen fungerar bra och det kostar inget att öppna ett ISK hos Handelsbanken. Handel erbjuds med både aktier, fonder och strukturerade värdepapper.

Vill man inte använda sig av internet kan man istället genomföra sina affärer över telefon eller genom att besöka något av Handelsbankens kontor. Då ökar dock courtaget.

Courtage

Om du vill betala så lite som möjligt i courtage, gör dina affärer över internet istället för att använda telefon eller besöka bankkontoret. Över internet ligger courtaget på 0,09 procent, dock finns det en lägsta gräns på 99 kronor per transaktion vilket är väldigt dyrt jämfört med de flesta konkurrenter.

Om du handlar via telefon eller på bankkontor ligger courtaget på 0,50 procent, dock alltid minst 175 kronor per transaktion.

Att handla med värdepapper i ditt ISK hos Handelsbanken

Aktier

Med ett ISK hos Handelsbanken får du tillgång till ett stort utbud av svenska och utländska aktier.

Fonder

I skrivande stund har du drygt 1 000 olika fonder att välja mellan hos Handelsbanken. Ungefär hundra av dessa förvaltas av Handelsbanken, resten är externa.

Andra värdepapper

En majoritet av de värdepapper som erbjuds av Handelsbanken för ISK-sparande är aktier och vanliga fondandelar, men här finns även en del strukturerade värdepapper.

Kryptovaluta

Du kan inte förvara, köpa eller sälja kryptovaluta i ditt ISK hos Handelsbanken.

Frågor & Svar om Handelsbanken ISK

Gäller den statliga insättningsgarantin?

Ja, de pengar du förvarar i ditt ISK hos Handelsbanken omfattas av den staliga insättningsgarantin.

Från den 1 januari 2021 går den övre gränsen för garantin vid 1 050 000 kronor per person och institut.

Omfattas Handelsbanken ISK av det statliga investerarskyddet?

Ja, det statliga investerarskyddet omfattar Handelsbanken ISK. Detta skydd träder in om pengarna förloras på grund av att den finansiella institutionen själv går i konkurs och det skyddar alltså inte mot några andra förluster.

I skrivande stund ligger den övre gränsen för investerarskyddet på 250 000 kronor.

Kan jag ha flera ISK hos Handelsbanken?

Ja, du kan välja att öppna och använda flera stycken ISK hos Handelsbanken. Det finns inget krav på att du ska samla all din handel i ett enda ISK hos dem.

Får jag ränta på mina pengar i mitt Handelsbanken ISK?

Nej, det får du inte. Att du inte får någon ränta är inte unikt för just Handelsbanken ISK, utan det har att göra med det allmänt låga ränteläget i Sverige.

Ett ISK är inte en bra plats för långsiktig förvaring av pengar, för du får (i dagsläget) ingen ränta och du betalar alltid skatt på innehav.

Hur ofta får jag ta ut pengar från mitt ISK hos Handelsbanken?

Hur ofta du vill. Pengarna är inte låsta och det finns inga begränsningar för antal uttag per dygn, vecka, eller liknande.

Värt att veta är också att du när som helst kan ge order om att värdepapper i ditt ISK ska säljas.

Kan jag flytta mina värdepapper till Handelsbanken ISK från någon av konkurrenterna?

Handelsbanken tar inte ut någon avgift för en sådan överföring och lägger inga käppar i hjulen, däremot bör du kolla upp vilka regler som gäller hos tillhandahållaren som du vill flytta värdepapper från.

Kan jag flytta mina värdepapper från Handelsbanken ISK till annan ISK?

Ja, det kan du, och Handelsbanken tar inte ut någon flyttavgift.

Hur beskattas mitt Handelsbanken ISK?

Ett ISK hos Handelsbanken beskattas som alla andra ISK.  Du kan läsa mer om detta på vår sida om  ISK beskattning.