Swedbank ISK

Swedbank erbjuder en välfungerande lösning för sparande i ISK, men på vissa enskilda punkter finns det konkurrenter som är snäppet bättre. SAVR erbjuder till exempel ovanligt låga förvaltningsavgifter för den som vill investera i aktivt förvaltade fonder, och det finns konkurrenter som lockar med lägre courtage inom vissa spann. Har man någon nischad plan för sitt sparande i ISK kan det alltså löna sig att leta upp en tillhandahållare som är bäst på just det, istället för att välja Swedbanks mer genomsnittliga ISK.

Att öppna ett ISK hos Swedbank går snabbt och smidigt, och kostar inte något.

En annan fördel med Swedbank är att de erbjuder handel både på nätet, via telefon och genom personligt besök på bankkontor.

Courtage

Vilket courtage som tas ut beror på om du gör din handel på nätet, via telefon eller genom personligt besök på bankkontoret.

För handel på nätet hamnar courtaget inom spannet 0-99 kronor, beroende på parametrarna för transaktionen.

För handel via telefon eller på bankkontor är courtaget 0,50 procent, dock alltid minst 150 kronor.

Att handla med värdepapper i ditt ISK hos Swedbank/H2>

Aktier

Swedbank har ett stort utbud av svenska och utländska aktier tillgängliga för den som handlar i sitt ISK.

Fonder

Utbudet av fonder omfattar drygt 500 fonder, vilket är lägre än av du hittar hos konkurrenterna SAVR, NordNet och Avanza.

Andra värdepapper

Swedbank ISK erbjuder handel med bland annat optioner och depåbevis.

Kryptovaluta

Du kan inte förvara, köpa eller sälja kryptovaluta i ditt ISK hos Swedbank.

Frågor & Svar om Swedbank ISK

Gäller den statliga insättningsgarantin för pengar i mitt ISK?

Ja. De pengar du förvarar i ditt ISK hos Swedbank omfattas av den staliga insättningsgarantin. Från och med den 1 januari 2021 omfattas 1 050 000 kronor per person och institut av denna garanti, vilket är en ökning från den tidigare gränsen på 1 050 000 kronor.

Omfattas Swebank ISK av det statliga investerarskyddet?

Ja, det statliga investerarskyddet omfattar Swedbank ISK. Detta skydd träder in om pengarna förloras på grund av att den finansiella institutionen själv går i konkurs och det skyddar alltså inte mot några andra förluster.

I skrivande stund ligger den övre gränsen för investerarskyddet på 250 000 kronor.

Kan jag öppna och använda flera ISK hos Swedbank?

Ja, du kan ha många ISK samtidigt hos Swedbank om du vill, du kan till exempel öppna ett ISK för varje sparmål du har eller för att särskilja olika typer av investeringsstrategier.

Får jag ränta på mina pengar i mitt Swedbank ISK?

Nej, du får inte ränta på pengar som du förvarar i ditt ISK hos Swedbank. Detta är inte unikt för Swedbank utan beror på det låga ränteläget i Sverige.

ISK inte optimalt för att långtidsförvara pengar, utan det finns andra lösningar som är mycket bättre, både vad gäller ränta och beskattning.

Hur ofta får jag ta ut pengar från mitt ISK hos Swedbank?

Det finns inte någon begränsning för hur ofta eller hur mycket du får ta ut från ditt ISK hos Swedbank, och pengarna är inte låsta under någon viss tidsperiod.

Du kan också närsomhelst ge order om att värdepapper ska säljas av.

Kan jag flytta tillgångar från ett annat ISK till mitt Swedbank ISK?

Swedbank sätter inga käppar i hjulen för en sådan flytt och tar inte heller ut några avgifter. Däremot behöver du kolla vilka regler som gäller hos tillhandahållaren som du vill flytta från.

Kan jag flytta mina tillgångar från mitt Swedbank ISK till annat ISK?

Ja, det kan du, i de flesta fall. Det finns dock vissa värdepapper som inte går att flytta, så då måste du sälja av dem och ta ut pengarna istället.

Värt att veta är också att Swedbank tar ut en avgift på 500 kronor för flytt av utländska aktier.

Hur beskattas mina tillgångar i mitt ISK hos Swedbank?

Ett ISK konto hos Swedbank beskattas som alla andra ISK konton. Det spelar ingen roll vilken tillhandahållare du väljer, reglerna för ISK-beskattning är de samma.  Du kan läsa mer om detta på vår sida om ISK-beskattning.