Vanliga frågor om ISK Konton

Vad betyder ISK konto?

ISK Konto är en förkortning av InvesteringsSparKonto.  Eftersom konto redan är en del av förkortningen så borde man egentligen bara säga ISK eller IS konto. Men i vardagliga lag säger man trots detta ISK konto.

Vad är ISK kont0?

ISK konto (investeringssparkonto) är en typ av konto som skapades för att främja sparande.  Det låter dig investera i aktier och andra värdepapper utan att behöva betala skatt på dina vinster. Istället betalar du en låg schablonskatt.

Är ISK konto bra?

Ja.  investeringssparkonton låter dig göra samma investeringar som du redan gör men minskar hur mycket skatt du måste betalas.

Hur fungerar ISK konto?

ISK konton fungerar precis som ett vanligt aktiekonto/värdepapperskonto.  Den enda skillnaden är hur de beskattas.

Ska man ha ISK konto?

Ja, all bör investera i ett investeringssparkonto.  Detta låter dig dra nytta av uppgångar på aktiemarknaden utan att du behöver betala mycket skatt.

Varför ISK konto?

För att de erbjuder betydande skattefördelar.  Du betalar mycket mindre skatt med ett ISK konto. Du behöver inte betala någon skatt på dina vinster oavsett hur stora de är.

När ska man ha ISK konto?

Alla bör alltid ha ett ISK konto.  Det är bästa sättet att investera eftersom du betalar mycket mindre skatt.  Du skall inte ha en ISK om du bara vill ha pengar i kontot.

Är ISK ett vp-konto?

ISK är ett speciellt konto som erbjuder viktiga skattefördelar. Det låter dig investera i aktier och andra värdepapper på samma sätt som ett VP-konto.

Hur öppna ISK konto?

Att öppna ett ISK konto är mycket enkelt och du kan öppna ett konto på mindre än 5 minuter om du har ett bank ID allt du behöver göra är att gå till Avanza, eller annan mäklare, och klicka på knappen öppna konto.

Vilket ISK konto är bäst / ISK konto vilken bank är bäst?

Det beror på hur du vill investera.  I de flesta fall är NordNet och Avanza två av de bästa valen.  Du kan jämföra konton här.

Kan man ha flera ISK konton?

Ja, Det finns ingen gräns för hur många konton du får ha.

Kan man ha ISK konto i flera banker?

Ja,  du får ha konton i så många banker du vill.

Hur många ISK konto kan man ha?

Du får ha så många konton du vill.

Varför flera ISK konton?

Det finns många anledningar till att du kan villa ha flera konton.  Du kan t.ex. använda olika konton för att innehålla olika portföljer eller för att spara till olika saker.

Kan ISK konto innehålla fonder?

Du kan köpa och sälja fonder i ditt konto.  Hur stort utbud fonder du kan handla med varierar mellan olika banker och mäklare.

Vad kostar ISK konto?

Det kostar vanligen inget att ha ett ISK konto.  Men det är laglit för banker att ta ut e navgift för att erbjuda konton.
Även om det inte kostar något att ha ett konto så måste du vanligen betala en avgift för att handla. Läs mer om avgifter.

När beskattas ISK konto?

ISK konto beskattas vid nyår varje år.  Investeringarna skall tas med i efterföljande deklaration. Läs mer om beskattning.

När kom ISK konto?

Investeringssparkonto infördes 2012.

Kan företag ha ISK konto?

Nej företag kan inte ha ISK konton.  Det är bara privatpersoner som kan ha det.

Vem ärver ISK konto?

ISK konto ärvs som vanliga aktiekonton.

Vem kan ha ISK konto?

Alla svenska medborgare bosatta i Sverige kan ha ett ISK konto.  Det är bara privat personer som kan ha konton.  Företag kan inte ha ISK konton.

Kan barn ha ISK konto?

Ja, Barn kan ha egna ISK konton förutsatt att de är svenska medborgare och är bosatta i Sverige.  Barn kan dock inte öppna konton själv utan en förmyndare måste öppna kontot åt barnet.

Kan man ha gemensamt ISK konto?

Nej. En ISK kan bara ha en ägare.